ИндексКалендарВъпроси/ОтговориТърсенеРегистрирайте сеПотребителиПотребителски групиВход

Share | 
 

 HIV/СПИН

Go down 
АвторСъобщение
Vangelia
Тъй кат каиш, най - ма а яд
avatar

Female Брой мнения : 667
Age : 33
Registration date : 21.08.2007

ПисанеЗаглавие: HIV/СПИН   Вто Мар 04, 2008 3:34 am

Какво е ХИВ?

ХИВ е вирус. Името му идва от английското HIV (human immunodeficiency virus). Лекарите в България, съвместно с института по български език, са приели ХИВ да не се превежда като ЧИВ (човешки имунодефицитен вирус). Вирусите са микроорганизми които са съставени от молекула нуклеинова киселина носител на генетична информация и белтъчна капсула. Нуклеиновата киселина може да бъде ДНК или РНК. Ето защо вирусите се делят на два основни класа - същински вируси, които имат в структурата си ДНК и ретровируси, които имат в структурата си РНК. РНК-овите вируси, не бяха известни на учените до към 80те години на миналия век. Никой от тях не предполагаше че РНК може да носи генетична информация и да я предава на ДНК. Когато обаче беше открит вируса ХИВ, учените разгадаха неговата структура и се оказа че генетичната информация носена от ХИВ е кодирана в РНК. Ето защо ХИВ е ретровирус.

Молекулата на нуклеиновата киселина е обвита с белтъчна капсула така че, я предпазва. С помощта на тази белтъчна капсула обаче всеки вирус може да атакува клетките на по висшите организми и да вкарва своята генетична информация в тях. Това става поради факта че тя има специфични участъци в които се намират определени поредици от аминокиселини които съвпадат като ключ в ключалка с белтъчни участъци разположени по повърхността на клетъчната мембрана Тези специфични белтъчни участъци при вирусите обаче играят двойнствена роля: както помагат за тяхното навлизане, така и пречат като издават на имунната система на организмите че попадналия в тях вирус е чуждо тяло. Така тя реагира и е способна в някой случаи да разпознае вируса да го атакува и да го унищожи. Когато това е невъзможно, има начин изкуствено да бъде създадена ваксина. Все още ваксина срещу ХИВ не е разработена. Това обаче не бива да отчайва хората, защото въпреки че веднъж е попаднал в организма вируса ХИВ може да бъде атакуван успешно по много начини. Когато който и да е вирус попадне в клетка, той вкарва в нея своята генетична информация и тя определя синтеза на различни белтъци, които са различни от тези които тя без да бъде инфектирана е способна да прави. Ако тези белтъци са ензими, то те помагат на вируса да се размножава и да напада нови клетки. Така вируса като цяло унищожава своя гостоприемник, и ако не се спре неговото размножаване то гостоприемника му умира.
В днешно време обаче, по света а и в България има лекарства които помагат за спирането на размножаването на ХИВ. Тези лекарства в някой страни се предоставят безплатно, и една от тези страни е България.

Как се предава ХИВ?
Противно на някой от очакванията, мит е че СПИН, се предава при полов контакт, и по същество СПИН това е венерическа болест. Тази невярна информация, може да я срещнем на много места, и лошото в случая е че, доста лекари си позволяват да твърдят този факт, като дори има някой които издават и разпространяват брошури с тази невярна информация. Тези лекари правят това само с единствена цел за сплашат хората и да използват дупката в медицинското обслужване в България, като примамват пациенти за да правят консултации и предложени начини на лечение и превенция срещу ХИВ на частно, взимайки парите на уплашените от смъртта наивни хора. Има и такива медици, мнения на които съществуват по доста форуми в интернет, които просто от некадърност, необразованост а или заблуда, разпространяват тази невярна информация.

Истината обаче е че СПИН не е полово-предавана болест а група от симптоми които човешкия индивид развива в следствие от заразяване със ХИВ. Симптомите се дължат на попаднали в организма микроорганизми - вируси, бактерии и гъби, и по същество, човешкия организъм инфектиран с ХИВ не може да се бори с тях. Тези организми могат да попаднат не само при полов контакт, но и при всякакъв източник на зараза. Например едно от заболяванията които се срещат при СПИН е микроорганизъма Токсоплазмоза, и източник на инфекция може да бъде не човек а малко котенце.
Следователно е доста грешно да се твърди че някой може да бъде заразен със СПИН при полов контакт. Истината е че, ХИВ може да се придаде и при полов контакт. Но не и СПИН
Въпреки това, основния начин за предаване на ХИВ не е половия, а кръвния. Т.е. това означава, че ХИВ може да бъде предаден само при контакт между заразена с ХИВ човешка кръв и не-заразена такава. Следователно ХИВ не може да бъде предаван както трипер и сифилис, при размяна на други телесни течности, както и като грип по въздушно-капков път. ХИВ обаче се предава не само рпи секс. ХИВ се предава и при кръвопреливане, и при инжектиране, и при всякакви кръвни операции или ситуации стига обаче да бъде налична заразена кръв. Следователно едно просто сбиване в дискотека и появата на кървящи рани може да бъде причина за предаване на ХИВ, ако някой е вирусо-носител и има открита къвряща рана, и кръвта от нея попадне при друг, такъв по време на мелето. ХИВ може да бъде предаден и при попадане на заразена менструална кръв по ранички на ръцете на чистачка чистеща кошчета за боклук. В крайна мсетка нали не мислите че, обвинените в предаване на СПИН български медицински сестри в Либия за извършвали полови контакти с малки деца? НЕ просто ХИВ СЕ ПРЕДАВА ОТ КРЪВ НА КРЪВ. Има и още едно условие: кръвта трябва да е прясна и незасъхнала! Ако засъхне то ХИВ умира. ХИВ умира и в друга не-кръвна среда, като плюнка, очен секрет, пот, пикня, вода. Следователно ХИВ не се предава при целуване, къпане в басейн. ХИВ обаче се съдържа в спермата и не е желателно тя да попада по открити рани.

Вероятността…и успокоението…

В математиката съществува теория на вероятността. Според нея може да се определи до каква степен е възможно дадено събитие. Например ако хвърлим зарче вероятността да се падне 6ца е 1:6. Такава е и вероятността в случая да се падне и 1ца. Много хора по света биват обсебени от различни хазартни игри, и с помощта на теорията на вероятностите се надяват да спечелят. Според тази теория може да се изчисли каква е вероятността да се падне 6ца от ТОТОто, или линия от бингото. Въпреки това дори и при едно просто хвърляне на зар, 6ца може да не се падне никога, както и да се пада всеки път. Всичко е въпрос не на вероятност а на късмет.
Много хора в интернет са заинтересовани, каква е вероятността да бъде предаден и ХИВ. Те търсят, проценти, цифри, съвпадения и какво ли още не, само и само да намерят успокоение: вероятността в техния случай да бъде минимална, или даже 0. За съжаление, съществуват и хора които играейки си с теорията на вероятностите, без да се оповават на тази теория, са способни да влезнат в ролята на психолози – и да сипят успокоителни думи за начина на невъзможното предаване на ХИВ.
Истинското успокоение обаче не е във ВЕРОЯТНОСТТА! Истинското успокоение е в диагностиката на заболяването с помощта на една друга наука наречена имунология. Тя е спомогнала да бъдат направени тестове за бързото откриване на ХИВ. Тези тестове търсят антитела, които се проявяват след определено време (установено е че в повечето случай 2 седмици) след заразяване с ХИВ. Така вече с доказан ХИВ статус, човек е насочен към отделенията за лечение на ХИВ и СПИН в страната, и контрола върху заболяването се поема от медицината – състоянието на организма се следи, и ако се достигне до определени показатели при които е възможно да бъде развит СПИН, то се започва безплатно анти-ретровирусно лечение (АРТ). Така истинското успокоение не е четене на мения по форумите “На мен не може да се случи” защото никой човек не е имунизиран за ХИВ. Ваксина все още няма. Следователно, колкото и да се търсят успокоителните вероятности то само един истински тест за ХИВ (грешно наричан от някой водещи на шоу-програми тест за СПИН), би довел до успокоените. Ролята на непознати личности, по интернет форумите, които дават успокоителни напътствия, е двояка Успокоявайки поредния преживял рисков контакт, те допринасят до това, че той или тя, не отива на тест, и дава време на ХИВ да се развива безконтролно в организма му. Така човек започва все повече и повече да търси симптоми и вероятности, не получава никакво успокоение, а на всяко трето свое мнение изказва версията, че се е тествал за ХИВ и резултата е отрицателен.
Да! Всеки може да има положителен или отрицателен резултат! Според теорията на вероятностите вероятността е 1:1!

Какви са живота и развитието на ХИВ?

ХИВ е жив организъм. Той е ретро-вирус, а всеки вирус се нуждае от клетка която да му бъде гостоприемник Той попада в кръвта на хората и атакува клетки от имунната система наречени Т-помощници или CD-4 клетки ЕТАП 1. С помощта на специфични участъци от своята белтъчна капсула той се прилепва към белтъци разположени на повърхностна на клетъчната мембрана на тези клетки наречени рецептори. Те позволяват на ХИВ да вкара своята генетична информация във клетката. Установено е че много малък процент от населението на земята има рецептори които не разпознават ХИВ. Ето защо те не развиват СПИН. Това обаче не бива да бъде успокояваща информация за никой! Всеки може да приеме ХИВ в кръвта си, следователно всеки може и да го разпространи!

Когато попадне в клетката РНК-то на ХИВ преминава през цитоплазмата и в намиращите се в нея рибозоми се синтезира по носената от него информация няколко ензима. Единият ензим е т.н. обратна транскриптаза (ОТ). Цялото и име е обратна транскриптаза ДНК полимераза, и е наречен така защото този ензим е способен да копира информация от РНК и да я пренася на ДНК. С негова помощ ХИВ прави от своята РНК комплементарно копие на ДНК ЕТАП 2. Това копие последствие се удвоява, и с помощта на друг ензим направен от ХИВ - вирусна интеграза, се интегрира в ядрото на клетката ЕТАП 3.
Така генетичната информация на ХИВ е вкарана в ядрото. Тази двойно-верижна вече ДНК се нарича провирус. Попаднал веднъж в ядрото провируса се осъществява като генетичната информация се пренася обратно на РНК. Съществуват още една група белтици за чиято синтеза е отговорна информацията носена от вируса- това са вирусните регулаторни белтъци. Те именно карат ядрото да осъществява точно този вкарания вирусен участък на ДНК а не други участъци. Така практически, клетката е изцяло под контрол на ХИВ ЕТАП 4. Получената от oосъществяването на ДНК нова РНК напуска ядрото и преминава в цитоплазмата като в рибозомите и синтезира ензим протеаза който прави белтъчната капсула на ХИВ. Тази капсула обвива РНК-то на ХИВ и новия ретро вирус - напуска клетката ЕТАП 5. Веднага след това е способен да проникне и зарази нова клетка.

Как се лекува ХИВ?

Важно е да се знае че ХИВ се лекува успешно! За сега са разработени лекарства които действат на етапи 1. 2, 3 и 5.от развитието на ХИВ. Така те блокират свързването на ХИВ с клетката ЕТАП 1, Обратната Трансриптаза (OT) ЕТАП 2, Вирусната интеграза (ВИ) Етап 3 или Вирусната Протеаза (ВП) ЕТАП 5.
Така се пречи ХИВ да навлезел в клетката, да направи копие от ДНК, даинтегрира това копие в ядрото или да направи своята белтъчна обвивка. По света съществуват около 24 изпитани и влезли в употреба лекарства, които действат на един от тези 4 етапа от развитието на ХИВ. В България са предоставени безплатно от Министерството на здравеопазването 16 от тези медикаменти. Когато броя на Т-помощниците (CD4 клетките) при човек заразен с ХИВ, достигне до 250 на мЛ кръв, то на него му се предлага терапия наречена ВААРТ (Високо Активна Анти-Ретровирусна Терапия) (или на английски HAART- Hight Active Anti-Retroviral Therapy) или само АРТ (Анти-Ретровирусна Терапия). Тази терапия се състои в това че на пациента се предлагат поне по 2 лекарста които действат на поне 2 различни етапа. Това е така за да може да се блокира със сигурност поне един етап. Например ако въпреки че ХИВ е успял да направи своето ДНК, то да не може да направи своята белтъчна капсула, или ако все пак излязъл от ядрото провирус, е направил своята капсула, да не може при заразяването на друга клетка да направи своето ДНК.
За съжаление все още няма лекарства които да действат на етап 4. Ето защо АРТ трябва да се пие доживотно. Това е така защото все пак съществуват заразени клетки, в които ХИВ е интегриран вече в ядрото им и не може да се изкара от там. Тези клетки осъществяват генетичната информация на ХИВ и са способни да образуват нови копия на РНК, които да се капсулират и ако не се приема лекарство действащо на ЕТАП 5. да напуснат клетката, и заразят нова. Все пак лекарства за етап 4 се разработват и някои от тях дори са преминали етап на първо изпитание. Ето защо в бъдеще ще бъдат достъпни и медикаменти от тези два класа.
Когато пациент приема АРТ, броя на вирусните частици в кръвта му намалява до неоткриваем, така той става все по малко заразен. Възможно е такива хора да имат здраво-родени деца, а риска при заразяване е много по-малък, следователно самия човек е по-малко опасен. Броя на Т-помощниците му се повишава (и не спада под 200 клетки/мЛ кръв) така, той не развива СПИН.

Какво е СПИН?

СПИН е Синдром на Придобитата Имунна Недостатъчност. Той се развива в следствие намаляване броя на клетки от имунната система на човека наречени Т-помощници или CD 4 клетки. Когато броя на Т-помощниците спадне под 200 клетки/мЛ кръв, имунната система не може да се бори с инфекции които по принцип много вероятно е човек да бъде носител. Така при СПИН, е възможно да се проявят вирусите херпес и цитомегало- вирус, гъбички, бактерии- криптоспоридии. Когато има СПИН заразения с ХИВ човешки организъм е и по податлив на всякакви инфекции които се намират в околната среда и не са опазни за организъм чийто брой на Т-помощниците е над 200 клетки/мЛ кръв защото тогава самата имунна система се бори с тях.
Когато е в състояние на СПИН заразения с ХИВ човешки организъм проявява поредица от симптоми, и те са специфични за всеки един човек и се дължат на различния тип инфекция с която в дадения момент имунната система позволява да протича. Ето защо е трудно да бъде разпознат СПИН, ако не е направен тест за ХИВ, само по симтоми. Някой от тях може да се нaблюдават и при незаразен със ХИВ човек но със слаба имунна система: например Туберкулозата протича и при серопозитивните и при серонегативните хора по един и същи начин, но серонегативните хора имат шанс да бъдат ваксинирани, докато ваксината е противопоказна за серопозитивните хора. В днещно време обаче, поради съществуващото лечение за ХИВ, не се позволява броя на Т-помощниците да достигне под 200 клетки/мЛ кръв, и по този начин СПИН, не се развива. Единствения шанс за това обаче е ранното откритие на ХИВ - тогава когато имунната система не е разрушена. За целта е препоръчително всеки сам веднъж на 6 месеца да се тества за ХИВ. Ако бъде открит ХИВ (вирусa на СПИН), първоначално се извършва наблюдение на организма, и когато се установи, че броя на Т-помощниците е под 250 клетки/мЛ кръв, се предлага лечение срещу ХИВ. Важно е да се знае, че дори и човек да е късно тестван за ХИВ и вече е развил СПИН, то АРТ помага за неговото възстановяване. В някой случай обаче нанесените поражения от действалите по време на СПИН вируси, бактерии или гъбички обаче не могат да бъдат възстановени! Ето защо е добре всеки редовно да се тества за ХИВ, и да не чака да изпадне в състояние на СПИН!
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://zeleno.bulgarianforum.net
Vangelia
Тъй кат каиш, най - ма а яд
avatar

Female Брой мнения : 667
Age : 33
Registration date : 21.08.2007

ПисанеЗаглавие: Re: HIV/СПИН   Вто Мар 04, 2008 3:35 am

КОРЕКТНО ГОВОРЕНЕ И ПИСАНЕ ЗА ХИВ И СПИН


КОЕ ПРОВОКИРА ТЕМАТА

Изразяването, без значение дали се отнася за говорене или писане, показва знание и отношение по даден проблем.

Когато става дума за ХИВ и СПИН, за момента начинът на изразяване се характеризира с думи като хаос, некоректност, неточност, неяснота, неразбиране. А изразители и същевременно засегнати са медии, длъжностни лица, специалисти, псевдо-специалисти, случайни хора.
ПРОБЛЕМНО- HIV, ЧИВ (Човешки имунодефицитен вирус), ВИЧ (Вирус на имунодефицита при човека) или ХИВ?

ЗАЩО?

*
Съкращенията ЧИВ и ВИЧ не са възприети и не се срещат в говоримата и писмената реч.
*
Употребата на ХИВ вече е достатъчно популярна в говоримата и писмената реч.
*
Дори изписаното на английски HIV, на български се чете ХИВ.

КОРЕКТНО

*
На български е правилно да се употребява ХИВ.ПРОБЛЕМНО- Заразен със СПИН. Заразен с ХИВ/СПИН (изписано така).

ЗАЩО?

Неправилно, защото никой не може да се зарази със СИНДРОМ каквото е СПИН (Синдром на Придобитата Имунна Недостатъчност).

КОРЕКТНО

*
По-добре е да се избягват думите “зараза и заразен”, поради стигматизиращия им характер. Те могат да се заменят с “инфекция и инфектиран”.
*
ХИВ-серопозитивен
*
Инфектиран с ХИВ
*
Инфектиран с вируса на СПИН
*
Възможни са и по-разговорни форми като ХИВ-позитивен и ХИВ-носителПРОБЛЕМНО- Болен от СПИН

ЗАЩО?

Неправилно е да се използва за всеки инфектиран с ХИВ, защото:

*
Всеки ХИВ-серопозитивен се определя като болен едва, когато са налице медицински показания за това. До тогава той е клинично здрав ХИВ-серопозитивен.
*
На практика с наличното съвременно лечение развитието на СПИН и смърт се отлага безсрочно или за дълги години (10-20+).

КОРЕКТНО

*
Човек, живеещ с ХИВ/СПИН
*
Хора, живеещи с ХИВ/СПИН
*
Инфектиран с вируса на СПИН
*
Носител на вируса на СПИН
*
ХИВ-серопозитивенПРОБЛЕМНО- Серопозитивен

ЗАЩО?

Това определение е непълно, защото серопозитивен можеш да бъдеш например към хепатит С, сифилис и т.н.

КОРЕКТНО

*
ХИВ-серопозитивенПРОБЛЕМНО- Тест за СПИН

ЗАЩО?

*
Неправилно, защото тестът определя дали човек е инфектиран с ХИВ, а не дали е болен от СПИН.
*
Тестът не открива самия вирус, а наличието на образувани от организма антитела срещу ХИВ.
*
СПИН не се открива с тест, а се определя при проява на съвкупност от различни болестни състояния, което всъщност е и значението на понятието СИНДРОМ.

КОРЕКТНО

*
Тест за ХИВПРОБЛЕМНО- Превенция на ХИВ/СПИН

ЗАЩО?

Понятието Превенция на ХИВ/СПИН има по-широко значение от популярната му употреба, когато се отнася до предпазване от инфектиране с ХИВ. То включва две както свързани, така и смислово различаващи се понятия:

*
Превенция на ХИВ се отнася до предпазване от инфектиране с вируса на СПИН;
*
Превенция на СПИН се отнася до животоподдържащата, антиретровирусна терапия, която спира развитието на СПИН.
*
Изписано така, Превенция на ХИВ/СПИН съдържа в себе си и двете значения.

КОРЕКТНО

*
Превенция на ХИВ/СПИН, но с уговорката, че не се отнася само за предпазване от инфектиране. Иначе трябва да се разделят двете значения.

Темата КОРЕКТНО ГОВОРЕНЕ И ПИСАНЕ ЗА ХИВ И СПИН е поставена първоначално доста отдавна от aidsbg.info, но все още по българските медии се използват некоректно някой думи и термини, което води до объркване при разбиране на понятията от населението, и намалява ефективността на превенцията и контрола на ХИВ и СПИН в България.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://zeleno.bulgarianforum.net
Vangelia
Тъй кат каиш, най - ма а яд
avatar

Female Брой мнения : 667
Age : 33
Registration date : 21.08.2007

ПисанеЗаглавие: Re: HIV/СПИН   Вто Мар 04, 2008 3:36 am

Къде да се тествам?

Безплатно и анонимно можете да се тествате в най-близкото до вас място*:
Работното време на кабинетите е: от Понеделник до Петък - от 9 до 18 часа.


София
ул. "Враня" No 20
ет. 5, стая 502
тел./факс: 02/ 833 40 99
Електронна поща: kabkis@siokoz.com

СРИОКОЗ – Студентски град
София
кв. "Студентски град"
ул. "Арсо Пандурски" No 8
ДКЦ 5 (бившата Студентска поликлиника)
ет. 1, стая 15
тел./факс: 02/ 862 60 79

Център за сексуално здраве
Сдружение „Здраве без граници”
София
Майчин дом
ул. „Здраве” №2, кабинет 164
тел: 952 33 99; 952 02 88
Електронна поща: cshbulg@hotmail.com


Национална Потвърдителна лаборатория по ХИВ
София
бул. „Столетов” 44А
тел . 931 80 71
Електронна поща: kabkis11@yahoo.com


Здравен център на Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве
София
бул. "Дондуков" 67
тел: 943 46 77; 943 30 52; 943 37 10
Електронна поща: bfpa@online.bg


РИОКОЗ Пловдив
ул. "Перущица" No 1
eт. 1, стая Б–1
тел./факс: 032/ 64 34 36
Електронна поща: riokozpd@plov.net


РИОКОЗ Бургас
ул. "Александровска" 120
ет. 5, стая 38
тел. 056/ 81 62 57
факс: 056/ 81 62 61
Електронна поща: kabkis@riokoz-bs.com


РИОКОЗ
Варна
ул. "Брегалница" 3
ет. 5, стая 501
(до Токсико-физиологичната лаборатория)
тел./факс: 052/ 63 27 78
Електронна поща: riokoz-vn@mbox.contact.bg


РИОКОЗ Плевен
ул. "Княз Александър Батенберг I" 7
ет. 3, кабинет 307
(до Вирусологична лаборатория)
тел./факс: 064/ 80 60 67
Електронна поща: kabkis@riokoz-pleven.com


РИОКОЗ
Благоевград
ул. "Братя Миладинови" No 2
ет. 1
тел./факс: 073/ 88 76 90
Електронна поща: riokozbl_kabkis@abv.bg


РИОКОЗ
Велико Търново
ул. "Никола Габровски" No 23
ет. 5, стая 504
тел./факс: 062/ 61 43 30
Електронна поща: riokoz_vt_kabkis@yahoo.com


РИОКОЗ
Стара Загора
ул. "Стефан Караджа" No 10, ет. 1
тел. /факс: 042/ 60 41 51
Електронна поща: kabkis10sz@orbinet.bg


РИОКОЗ
Русе
бул. "Скобелев" 40А
тел.: 082/ 82 89 64


КАБКИС
Пазарджик
ул. "Болнична"15(в сградата на МБАЛ Пазарджик)
ет. 4, ст. 38-39
тел./факс: 034/ 44 20 81
Електронна поща: kabkispz@abv.bg


КАБКИС
Перник
ул. "Брезник" 2
(в сградата на МБАЛ „Рахила Ангелова” - АД)
партер
тел./факс: 076/60 41 11
Електронна поща: kabkis13@mail.bg


КАБКИС Добрич
Добрич
ул."Кирил и Методий" 57, ет.1, стая 115
тел. 058/ 60 46 13

КАБКИС Видин
Видин
ул."Цар Симеон Велики" 76, ет.1
тел. 094/ 60 04 55

КАБКИС Враца
Враца
ул. "Черни Дрин" 2, ет.2, стая 201
тел. 092/ 62 27 07


КАБКИС Хасково /Сдружение „Асоциация здраве и бъдеще”/
Хасково
ул.”Стефан Стамболов” No 2,
в сградата на ДКЦ „Свети Георги” ЕООД,
ет.3, западно крило
тел./факс: 038/60 62 60

Какво да правя ако резултата ми излезе положителен?

Най-важното е да се знае, че дори и резултата да е положителен, смърт в никакъв случай няма да настъпи в близките няколко часа или дни. Няма да настъпи и в близките няколко месеца. Първо важно е да се отиде на втори потвърдителен тест в Националната потвърдителна лаборатория по ХИВ

Национална потвърдителна лаборатория по ХИВ
Бул. "Столетов" 44А,
София 1233 тел. 02/931 80 71
намираща се в сграда "Вирусология" на центъра по Заразни и Паразитни болести
срещу затвора)

Там ще бъде направен повторен тест, и ако и от него резултата е положителен, ще ви бъде издаден Потвърдителен протокол. В него, ще бъде даден и номер, с който ще се индентифицирате в бъдеще при лечение и получаване на лекарства в отделенията за лекуване на ХИВ и СПИН. Когато получите този номер, и протокола, ще бъдете насочени към едно от четерите отделения в страната лекуващи ХИВ и СПИН. Те се намират във Варна, Плевен, Пловдив или София. Не е задължително да отидете непременно в това в София, но изберете най-близкото до вас, защото там ще трябва да ходите всеки месец за да си взимате безплатните лекарства, ако броя на Т-помощниците ви спадне под 250 на мЛ кръв, и започнете терапия.
Ето и адресите на Отделенията:
Специализиран сектор за лечение на ХИВ/СПИН, гр. София
СБАЛИПБ "Проф. Иван Киров" АД, София 1606, бул. Акад. Иван Гешов №17(бивш Д. Несторов),
тел: (02) 952 37 80 в. 239;
Лекуващите лекари които трябва да потърсите са:
д-р Ивайло Еленков
д-р Иванка Радева
д-р Маргарита Янкова


Специализиран сектор за лечение на ХИВ/СПИН, гр.Варна
Инфекциозна клиника, Варна 9000 ул. Цар Освободител №100
Доц. Мирена Ненова тел: (052) 60 70 85;
д-р Даниела Николова тел: (052) 69 26 590

Специализиран сектор за лечение на ХИВ/СПИН, гр.Пловдив
Инфекциозна Болница, Пловдив 4002 ул. Пещерско Шосе №66
Тел: (032) 60 29 31; (032) 60 29 32; (032) 60 29 33;
Проф. Недялка Попиванова
д-р Николов
д-р Антоанина Динева

Специализиран сектор за лечение на ХИВ/СПИН, гр.Плевен
Университетската многопрофилна болница за активно лечение /УМБАЛ/
„Д-р Георги Странски”.
адрес: бул. "Георги Кочев" 8А,
5800 Плевен

Това е нов сектор реално функциониращ от м. 10. 2007 година,
Все още нямаме информация за лекарите които работят в него и точното му местонахождание!

В тези отделения, ще запишат час, в който трябва да се явите за да ви вземат кръвна и други проби и ако е необходимо, ще започнете лечение. Ако резултатите са ви добри, ще ви насочат по-нататъшно наблюдение което се извършва веднъж на 4 месеца.

Предстои откриването на
Специализиран сектор за лечение на ХИВ/СПИН, в гр.Стара Загора

Важно!

Ако имате вече издаден потвърдителен протокол, и не се чувствате добре т.е. пребивавал сте за лечение в друга клиника, и въпреки всичко в изборените отделения, ви насочат час за посещение след около месец, моля не се колебайте да се свържете по ел. поща с някоя от фондациите които работят с хора засегнати от ХИВ и СПИН:
Фондация "Плюс и минус"
plusandminus@aidsbg.info
http://www.aidsbg.info/
Фондация "Надежда срещу СПИН"
hopehiv@abv.bg
http://hope.hivbg.info/
Фондация "Каспар Хаузер"
Kaspar@bgnet.bg
http://www.hiv-aids.hit.bg/
фондация "И"
i-Foundation@aidsbg.info
http://www.aidsbg.info/ www.web_address.here"

Инфото е от:http://www.hivbg.info/bg/
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://zeleno.bulgarianforum.net
Sponsored content
ПисанеЗаглавие: Re: HIV/СПИН   

Върнете се в началото Go down
 
HIV/СПИН
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
 :: Красота :: Здраве-
Идете на: